کسب درآمد از کاشت خیار گلخانه ای

برای کسب درآمد از کاشت خیار گلخانه ای نیازمند مکانی در بهترین محیط با شرایط عالی است. این موضوع را هنگام برداشت محصول می توان به صورت تجربی احساس نمود.
فاکتورهای بسیار مهمی از جمله محیط، دما و خاک برای کشت خیار بسیار موثر بوده و بر ظاهر و از همه مهم تر طعم و کیفیت آن بر کسب درآمد از کاشت خیار گلخانه ای تاثیر گذار است.
از آنجایی که ایران دارای شرایط آب و هوایی بسیار خوبی برای کشت خیار است ، این گیاه در ایران خیلی زیاد کاشت می شود و کشور ایران در رتبه سوم تولید خیار در جهان قرار دارد.
یکی از عمده ترین تولید گلخانه های ایران محصول خیار گلخانه است که بازار آن برای صادرات به سایر کشورها بسیار داغ است.
تولید محصول خیار در فصل بهار بیشتر در شهرهایی همچون جیرفت و کهنوج، پلدختر، دره شهر، نهاوند، سر پل ذهاب، استان گلستان کشت می گردد و در فصل تابستان در اکثر نقاط ایران می توان این محصول را به عمل آورد.
در فصل پاییز نیز می توان در شهرهایی همچون دزفول، چراغ آباد استان فارس، ورامین محصول خیار را برداشت نمود. همچنین در فصل زمستان نیز این محصول در جیرفت، دزفول، بندرعباس نیز می توان کاشت و محصول آن را برداشت نمود.
به جرات می توان گفت خیار صادراتی ایران از جمله میوه های ارگانیک صادراتی بوده و به همین جهت است که صادرات این میوه با رونق بالایی رو به رو است.
خیار صادراتی ایران نسبت به سایر کشورها متمایز است زیرا باغداران و کشاورزان ایرانی در تلاش اند تا محصولی بدون مواد شیمیایی نظیر سموم به عنوان آفت کش استفاده کنند.
از آنجایی که ایران توان و ظرفیت صادرات خیار به سایر کشورها را دارد میزان تقاضای کشورها برای این محصول رو به افزایش است.
بازاری همچون روسیه بیشترین ظرفیت تقاضا برای کالای خیار را دارد. علاوه بر کشور روسیه کشورهایی همچون عراق، و قطر در صدد افزایش و پتانسیل صادراتی این محصول هستند.
کاشتن خیار اینقدر کار راحتی است که حتی میتوان به کشت خیار در خانه هم فکر کرد و از آن کسب درآمد نمود.
گلخانه خیار
گلخانه خیار را می توان در گلخانه های ثابت (ساخته شده از اسکلت فلزی و شیشه و دارای تاسیسات دائمی آبیاری و حرارتی و تهویه) و همچنین گلخانه های (ساخته شده از اسکلت سبک و پوشش پلاستیکی) کشت کرد.
ارقام خیار گلخانه ای از نوع بکر بستگی به بار و ماده گل دارد.
ارقام خیار گلخانه ای از نوع بکر بستگی به بار و ماده گل دارد.
مهمترین خصوصیات این ارقام:
- سازگار با شرایط کشت در گلخانه هستند
- احتیاج به زنبور یا دیگر عوامل تلقیح کننده ندارند
- راندمان محصول زیاد می باشد
- انجام هرس و جوان نمودن بوته، عمر گیاه را می توان چندین بار تجدید نموده و مجدداً از آن بهره برداری نمود
- خاک و بستر مناسب
بستر مناسب برای کشت خیار، شنی است که باید عاری از آلودگی ها باشد. PH بستر باید ۶.۵ تا ۷.۵ باشد. EC آب حدود ۲ و حداکثر ۳ دسی زیمنس بر متر می باشد. حتما خاک باید دارای زهکشی مناسب باشد.
خاک مورد استفاده در گلخانه های کشت خیار بایستی دارای بافت سبک بوده و از نفوذپذیری خوبی برخوردار باشد. این نوع خاک هر چه از نظر داشتن هوموس تقویت گردد کاشت خیار در آن دارای عملکرد بهتری خواهد بود. تقویت خاکهای سبک را می توان با کودهای حیوانی تامین نمود.
آبیاری گلخانه خیار
برای آبیاری گلخانه خیار بهتر است از سیستم تحت فشار به صورت قطره ای استفاده کنیم. برای تناوب آبیاری٬ زمانی اقدام به آبیاری نمایید که رطوبت خاک به ۲۵% رسیده باشد. گیاه خیار در زمانی که به گلدهی میرسد نیاز بیشتری به آب دارد.
دما و رطوبت گلخانه
دما و رطوبت گلخانه برای محصول با کیفیت و مرغوب بسیار مهم است. دمای گلخانه باید بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد باشد و رطوبت بین ۵۰ تا ۶۵ درجه. در فصل زمستان با بخاری می توانید دمای گلخانه را تنظیم کنید و روزهای گرم هم با داشتن کولر کارتان را راه می اندازد.
کود دهی بذر خیار
برای کود دهی بذر خیار در کشت خیار گلخانه ای میتوان از انواع کودهایی حیوانی مثل: کود مرغی، کود گاوی یا گوسفندی استفاده کنید.
استفاده از کود ورمی کمپوست: در صورتی که خاک سنگین باشد میتوان از این کود استفاده کرد.
بهترین زمان کشت خیار در گلخانه
بهترین زمان کشت خیار در گلخانه سه بار در سال است. اما بهترین و پر بازده ترین زمان برای کشت خیار کشت زمستانه و بهاره آن است.
نیمه شهریور ماه بهترین زمان برای کشت زمستانه است.
این میوه بعد از ۴۵ روز از زمان کاشت ثمره آن برداشت محصول است و این روند تا دوماه و نیم ادامه دارد. بذر شهریور ماه محصول زمستان را می دهد. این ثمر دهی از اواسط آبان تا اواخر دی ماه ادامه دارد. بعد از پایان این دوره با شروع بهمن ماه، دوره دوم کشت آغاز می شود.
بذرهای دی ماه، محصول بهار را می دهد. از نیمه اسفند ماه تا اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد روند ثمر دهی کاشت بهار شما ادامه می یابد.
البته در خرداد ماه هم می توانید خیار گلخانه ای بکارید اما سود چندانی ندارد. بذر خرداد محصول تابستان را می دهد یعنی درست زمانی که موسم برداشت خیارهای بوته ای و مزرعه ای است. به همین خاطر با توجه به فراوانی این محصول در تابستان، کشت آن در خرداد توصیه نمی شود.
در کاشت زمستانه هم هزینه ها و هم میزان سوددهی افزایش می باید. بالا رفتن هزینه تنها بخاطر گرم نگه داشتن گلخانه است اما با این وجود سوددهی در فصل زمستان اغلب کمی بالاتر از دوره کاشت بهار است.
بذر مناسب برای پرورش خیار
بذر مناسب برای پرورش خیار بر اساس تقسیم بندی اقلیم های مناسب صورت می گیرد.
مثلاً برای مناطق جنوبی که زمان کشت از اوایل مهرماه شروع می شود و تا آخر خرداد سال بعد می توان برداشت محصول داشت و یا مناطق شمالی و مرکزی که کار کشت از اوایل دی ماه شروع می شود بذرهای تک گل پیشنهاد می شود که دارای برگ های کوچک و مقاوم به سرما بوده و جهت دوره های طولانی مناسب می باشد.
ولی در اقلیم های که دو فصل کشت دارند بهتر است از واریته های پرگل که محصول زیادی در زمان کوتاه دارند استفاده گردد.
توجه داشته باشید برای پرورش خیار گلخانه ای صرفاً باید از بذور پارتنوکارپیک استفاده کرد و از کاشت بذرهای معمولی در گلخانه اجتناب کرد.
بهترین منطقه برای کشت خیار گلخانه ای
چون شرایط آب و هوایی در داخل گلخانه قابل تنظیم است عملاً خیار گلخانه ای را در همه جا می توان کاشت.
از نظر هزینه تولید محصول، بهترین منطقه برای کشت جایی است که زمستان سرد نداشته باشد تا بتوان بدون احتیاج به گرمایش شرایط رشد خیار در داخل گلخانه را فراهم نمود.
عامل مهم دیگر نزدیکی به بازار مصرف است. زمانی که گلخانه به شهرهایی که بازار مصرف بزرگی دارند نزدیک باشد هم هزینه ی حمل و نقل به محل مصرف کمتر است هم خیار تولیدی با طراوت و تازگی کافی به بازار مصرف می رسد و بهتر به فروش می رسد.
میزان تراکم بوته های خیار
به منظور دستیابی به بیشترین برداشت محصول از متر مربع تراکم بوته ها حائز اهمیت است.
بعضی از کشاورزان و گلخانه داران بر این باورند که اگر تعداد بوته در واحد سطح بیشتر باشد محصول بیشتری می توانند برداشت کنند.
بر اساس تجارب بدست آمده در گلخانه های خاکی برای واریته های موجود تراکمی برابر با ۷/۱ تا ۳ بوته٬ با توجه به فصل کاشت و نوع واریته از نظر کوچکی و بزرگی برگ در نظر می گیرند.
نخ بندی بوته ها
در زمان رشد بوته باید نخ های گلخانه را آماده کرده و بر فراز بوته ها به سیم های مهار در فضای سقف گلخانه متصل نمود تا در هنگام رشد سریع بوته ها به طور منظم به دور نخ ها بسته شود.
برای بستن بوته ها به دور نخ ها روش های مختلفی وجود دارد:
می توان پایین نخ ها را به سیم مهار در پائین گیاه بست و یا اینکه نخ اضافه را به دور قرقره های سیم پیچانده و بر روی سیم مهار قرار داد و یا اینکه به وسیله کلیپس های مخصوص که به اندازه قطر ساقه گیاه است و به انتهای نخ ها بسته می شود ارتباط ساقه و نخ را بدون گره زدن به گیاه برقرار نمود.
شایان ذکر است که نباید در مرحله نخ کشی بی توجهی نمود زیرا غفلت در این کار باعث شکستن ساقه گیاه می شود و سبب آسیب جدی به گیاه خواهد شد.
زمانی که بوته ها به سقف مفید گلخانه می رسند باید پایین کشیده شوند.
هرس بوته های خیار
هر بوته خیار تا زمانی که ارتفاع گیاه به ۳۰ سانتی متر نرسیده هیچگونه هرسی را انجام نمی دهیم.
اما پس از اینکه بوته به ارتفاع ۳۰ سانتی متری رسید شاخه های فرعی و میوه و گلهای آن را به تدریج حذف می کنیم.
با این کار به گیاه اجازه می دهیم که تمام انرژی تولیدی توسط گیاه صرف رشد ساقه و برگهای اولیه شود و بدین وسیله گیاه قوی و شاداب باشد.
از ارتفاع ۳۰ سانتی متر به بعد شاخه های فرعی را حذف کنیم ولی با توجه به فصل کاشت و نظر برخی کارشناسان و کشاورزان با سابقه برخی به شاخه های فرعی اجازه می دهند رشد نمایند و بر اساس واریته و فصل کاشت طول شاخه های فرعی را تنظیم می کنند.
قابل ذکر است که در فصل بهار جوانه انتهایی شاخه های فرعی را بعد از ظهور برگ پنجم حذف میکنند به یاد داشته باشید که هرس اولیه گیاه تاثیر مستقیم و بسیار خوبی در رشد و باردهی بوته خواهد داشت البته مشروط بر اینکه به طور صحیح و اصولی انجام گیرد.
مهمترین آفات خیار گلخانه ای
- شته
- کنه دونقطه ای
- تریپس
- مگس سفید یا سفید بالک
- مگس مینوز
روش برداشت محصول خیار
از مواردی که باید در انجام آن بسیار دقت کرد تا به گیاه آسیبی وارد نشود نحوه چیدن خیار از بوته است.
شیوه اصولی و صحیح چیدن خیار از بوته این است که؛ آن را به سمت بالا کشیده تا بدین وسیله از ساقه جدا شود.
این عمل باعث می شود که بقایا یا دنباله میوه بر روی ساقه باقی نماند زیرا باقی ماندن این قسمت بر روی ساقه باعث پوسیدگی ساقه می شود و از طرفی دنباله میوه علاوه بر اینکه وزن میوه را سنگین تر می کند باعث جلوگیری از نرم شدن سریع میوه هم می شود.
امروزه در اکثر گلخانه ها دیده می شود که خیار را به وسیله قیچی از شاخه جدا می کنند این کار زمانی می تواند مشکل آفرین باشد که قیچی آلوده به بیماریهای قارچی و ویروسی خاصی باشد. در این حالت امکان انتقال بیماری از یک بوته به بوته دیگر زیاد است.
بد نیست بدانید به تازگی دستگاهی اختراع شده است که به وسیله اشعه می تواند میوه را از ساقه جدا کند. ولی تا زمانی که دسترسی به این وسائل امکان پذیر باشد.
بهتر است تا جایی که امکان پذیر است میوه با دستکش چیده شود ضمنا از ابزارهایی استفاده کنید که اطمینان داشته باشید آلوده نیستند.
کسب درآمد از خیار گلخانه ای
کسب درآمد از خیار گلخانه ای به دلیل باردهی خیار گلخانه، چون روزانه است به شما این فرصت را می دهد تا با آسودگی خاطر و فرصت کافی محصولتان را بفروشید.
با کمی بازاریابی محلی می توانید محصول روزانه تان را به میوه فروشی ها بفروشید و این نکته خیلی خوبی است که افراد می توانند درآمد خوبی از پرورش آن داشته باشند.
امروزه بزرگترین تولیدکننده خیار در سطح جهان، کشور چین با بیش از ۶۰ درصد تولید جهانی خیار و خیارشور است و پس از آن کشورهای ترکیه، ایران و آمریکا قرار دارند.
شما هم اگر قصد کسب درآمد از پرورش خیار را دارید می توانید برای جلوگیری از هزینه از فضای کوچک مانند حیاط یا پشت بام کسب و کار خود را راه اندازی کرده و پس از سود های پی در پی فضای آن را گسترش دهید.
خیار جز آن دسته از سبزیجات پر طرفدار است و صادرات آن به کشورهای دیگر داغ است و برای جذب مشتری کافیست یک سایت اینترنتی داشته باشید و به صورت مجازی خرده و عمده محصول خود را بفروشید.
درباره تحریریه تاجرآموز
مهم در یک کسب و کار اینترنتی آزادی آن است. اگر آزادی را از یک فرد تاجر یا فروشنده بگیرید، همه دنیای او را گرفته اید. اگر شما دوست دارید از کسب و کارتان به راحتی پول درآورید و زمان آزاد زیادی داشته باشید، محتوای سایت تاجرآموز برای شماست. فقط کافیست عمل کنید، همین!
نوشته های بیشتر از تحریریه تاجرآموز
دیدگاهتان را بنویسید